Допомогти зараз

Проєкт «SOSТурбота 60+» націлений на допомогу літнім людям – як ВПО, так і постійним мешканцям Кам’янець-Подільського району.

Реалізація проекту передбачає такі заходи:

Групові психологічні тренінги та індивідуальні психологічні консультації для осіб 60+.

Досвід показав, що категорія 60+ є найбільш уразливою у психічному плані і потребує більшої уваги психологів. Це відбувається через зниження психічної пластичності людини у похилому віці, тож є потреба у додатковій психологічній підтримці цієї категорії.

Психосоціальна підтримка осіб 60+ (майстер-класи, гуртки за інтересами, клуб спілкування).

Попри наявний стереотип про потреби (більшість вважає, що люди поважного віку найбільше страждають через матеріальні проблеми), особи 60+ скаржаться саме на самотність і відсутність заходів, які об’єднували б людей цієї вікової категорії для спілкування і цікавого дозвілля. 

Консультації лікарів-спеціалістів.

Почасти люди поважного віку потребують додаткових консультацій лікарів-спеціалістів, додаткових обстежень, але не мають на це коштів та не володіють інформацією про те, куди звернутися по допомогу. Дехто з них не може потрапити до лікаря через знижену рухову активність (у людини немає сил добратися громадським транспортом до медичного закладу, особливо, якщо хворий мешкає у віддаленому селі з утрудненим транспортним сполученням). У рамках проєкту літні люди, які не мають можливості (фінансової, фізичної) звернутися до лікаря або зробити аналізи, отримують ці послуги безкоштовно (включно з доправленням бенефіціара до лікаря або лікаря до бенефіціара).

Юридичні консультації.

Люди поважного віку нерідко страждають через те, що не отримують юридичних консультацій. Вони соромляться звертатися до юристів або вважають, що їм не допоможуть (мовляв, старенькі нікому вже не потрібні), дехто не знає про свої права або просто не знає, куди звернутися по юридичну допомогу. Частина людей категорії 60+ мають лише кнопкові телефони, тому не можуть знайти інформацію щодо юридичних послуг в інтернеті або соцмережах. У рамках проєкту здійснюються виїзди юристів для групових та індивідуальних консультацій.

Навчання гаджетової грамотності та користування соцмережами і відеозв’язком. Курс блогера-початківця.

Оскільки у сучасному світі комунікація здебільшого відбувається у соцмережах, оголошення про заходи зараз здебільшого публікуються у телеграм-каналах або у фейсбуку, люди літнього віку, які не мають навичок користування соцмережами, опиняються у стані Робінзона на безлюдному острові, тож проводиться робота з навчання людей поважного віку основ користування соцмережами. Навчання користування відеозв’язком дає можливість зв’язуватися з родичами та друзями, що усуває відчуття самотності. Навички, отримані на курсі блогера-початківця допомагають бенефіціарам почуватися більш прогресивними, завести нові знайомства у соцмережах, дозволяє поділитися своїми думками та отримати на них відгуки.

 Залучення осіб 60+ до проведення майстер-класів для дітей.

Нерідко люди поважного віку мають достатньо цікавих знань та умінь, якими можуть поділитися з молодим поколінням, але не мають для цього можливостей. Проведення майстер-класів для дітей, які проходять психологічну реабілітацію у рамках проєкту «Дітям війни», допомагає самореалізації літніх людей та дозволяє їм відчути себе потрібними.

Доправлення гуманітарної допомоги від УВКБ ООН та інших міжнародних гуманітарних організацій до беніфіціарів, які не можуть забрати її самостійно та до тих, хто мешкає у віддалених селах Кам’янець-Подільського району. 

Проєкт «SOS-Турбота 60+» реалізується БО «БФ «СОС Штаб громадянської оборони» за фінансової підтримки міжнародної організації «HelpAge International» (https://www.helpage.org/global-network/eurasia-and-the-middle-east/eastern-europe/ukraine/).

Відбулося навчання гаджетової грамотності та користування соцмережами і відеозв’язком.