Допомогти зараз

Круглий стіл за ініціативи Благодійного Фонду “SOS: Штаб громадянської оборони”





26 травня за ініціативи Благодійного Фонду “SOS: Штаб громадянської оборони” у Кам’янці-Подільському відбувся круглий стіл, присвячений координації зусиль територіальних громад Кам’янеччини, місцевого бізнесу, волонтерів і представників влади для залучення інвестицій, релокованого бізнесу та цінних кадрів з числа переселенців.
Громади вже почали будувати довгострокові плани, у які включено фактор присутності внутрішньо переміщених осіб.


Кам’янець-Подільська громада поділилася своїм досвідом співпраці влади з волонтерами, бізнесменами та різноманітними неурядовими організаціями у справі забезпечення переселенців гуманітарною допомогою, харчуванням, земельними ділянками для городництва, можливістю випрати одяг і прийняти душ.





Також і переселенці, і місцеві можуть скористатися «Освітнім хабом» для перекваліфікації або підвищення освітнього рівня. Озвучено плани з реновації старих будівель під житло для внутрішньо переміщених осіб. Анонсовано запуск спільно з Українським Червоним Хрестом мобільних шпиталів. Мер Кам’янця-Подільського розповів про досвід облаштування дитячого містечка – розважально-освітнього центру, організованого у співпраці з БФ “SOS”, Юнісеф та офісом віцепрем’єрки Ольги Стефанішиної.





Також міська влада сприяла діяльності благодійного фонду «SOS: Штаб громадянської оборони» у відкритті громадської перукарні та центру гуманітарної допомоги «Сток-центр». В обох випадках створено робочі місця для переселенців.






Крім цього, благодійна організація, яку очолює Анатолій Ковальський, сприяє релокації бізнесів з гарячих точок. Прикладом є швацьке підприємство, яке переїхало зі Скадовська до Кам’янця, і відтепер шиє продукцію для військових.






Волонтери-айтішники розробили для благодійної організації «SOS: Штаб громадянської оборони» айті-базу, яка дозволяє не тільки координувати зусилля з забезпечення переселенців гуманітаркою, а й працевлаштовувати спеціалістів з числа тимчасово переміщених осіб. Організація готова цілковито безкоштовно поділитися розробкою. Головам ОТГ запропонували запровадити таку систему в усіх громадах.






Також громадам запропонували заповнити електронні паспорти, у яких буде описано потенціал ОТГ для залучення іноземних інвестицій та бізнесів з інших регіонів, адже кожна громада Кам’янець-Подільського району унікальна і має невичерпний економічний потенціал.